Om mig


Jag heter Mathias Tegnér och är en socialdemokratisk riksdagsledamot från Tyresö. I Tyresö har jag bott i nästan hela mitt liv och det är en kommun som är fantastisk att växa upp i och otrolig att bo i. Kommunen är fantastisk på många sätt och det brukar vara så att Tyresöbor också är de innevånare i Stockholms län, som är mest nöjda med sin kommun. Personligen älskar jag närheten både till Erstavik och Tyresta Nationalpark, samtidigt som det är nära till Stockholms innerstad.

Radhuset i Öringe
H&M:s butiksöppning i Australien 2014

I samband med valet 2014 valdes jag in i riksdagen. Under den mandatperioden arbetade jag i socialförsäkringsutskottet och EU-nämnden, huvudsakligen med migrationsfrågor och arbetskraftsinvandring.

Bild från kammarfoajén

Inför valet 2022 kandiderar jag ytterligare en gång till riksdagen. Jag tycker att de tre prioriterade punkterna som Magdalena Andersson lyfter upp är viktiga, dvs att ta tillbaka den demokratiska kontrollen över välfärden, att bekämpa klimatkrisen genom grön innovation och att vända på varje sten bör att bryta segregationen och och krossa den organiserade brottsligheten.

Mathias Tegnér

Sedan barnsben har jag varit sporttokig. Sedan femårsålder har jag hållit på med ishockey och innan jag sadlade om och blev hockeydomare hann jag spela både i Hanvikens SK och Tyresö Hockey, samt under ett antal år i Huddinge. Som många andra barn var jag intresserad av att testa olika sporter och jag är idag glad över att ha testat att spela fotboll i Tyresö FF, innebandy i Tyresö IBK, pingis i Tyresö BTK och schack i Bollmora SK. Numera sträcker sig mitt idrottande till lite rinkbandy- och fotbollsspelande i Korpen, samt enstaka ishockeymatcher som jag dömer i Stockholmshockeyns lägre serier. Numera är jag ordförande för Stockholms Ishockeyförbund.

I början av årtusendet studerade jag historia på Stockholms universitet, samt en termin i Glasgow i Skottland, vilket till slut slutade med en kandidatexamen i historia. Resan till Glasgow blev lite av ett politiskt uppvaknade, även om jag då hade varit med i SSU och Socialdemokraterna i flera år. För mig var det oerhört tragiskt med sådana klassklyftor i en relativt välmående land i Europa. Glasgow är en ganska klassisk industristad, men i områden ganska när city, som Maryhill och Ruchill, var fattigdomen och utanförskapet uppenbart, där många glasfönster var utbytta mot plåt.

För cirka 10 år sedan kom jag också ut som Iberofil med en nästan ohämmad kärlek till Spanien och skulle jag inte bo i Stockholm, skulle jag varje dag i veckan välja Madrid med sitt fantastiska folkliv, sina museer, samt sist men inte minst världen bästa fotbollsklubb, Atlético de Madrid. Jag är också ordförande för den spansk-svenska parlamentariska vänskapsföreningen i Sveriges riksdag.

Sedan 2021 bor jag ute på Raksta med min danska fru Maria, samt våra två barn. Tyresö är en fantastiskt kommun med många otroliga platser. Raksta är en av dem.

/Mathias Tegnér

En tanke på “Om mig

  1. Josef Boberg skriver:

    Fortsatt all Lycka till med Dina värv !

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: