Från dåligt till sämre i landstinget

Det är svårt att i några korta meningar sammanfatta den kollaps som skett i Stockholms Läns Landsting, från mitt perspektiv utgår problemen från en ideologisk dogmatism som har växt under flera decennier och nu slutat i något som inte kan kallas något annat än en katastrof.

Nedan finns min senaste krönika i Tyresö Nyheter där jag skriver om just Stockholms Läns Landsting.

För någon vecka sedan opererade min snart 92-åriga kära farmor sin höft på Södersjukhuset. Det är någonting med doften i sjukhuskorridorerna som alltid får mig att fundera. Saksamma skedde, härom året då vi i samband med vår sons födsel var på SÖS ett antal tillfällen. Det jag funderade över var hur vi förhåller oss till landstingets huvudverksamheter, sjukvård och kollektivtrafik. I grund och botten vill en ju bara att ”det ska fungera”.

 Jag vet att många frågar sig om landstinget verkligen fungerar. De flesta är nöjda med kollektivtrafiken, men långt ifrån alla. Konstigt vore väl annars med tanke på hur dåligt pendeltågen har gått under många år. Kort sagt är det många stockholmare som inte litar på pendeltågen. När det gäller sjukvården här i Stockholm och i Tyresö är bilden delad. De som får kontakt med sjukvården är ofta nöjda, men det är ibland otroligt svårt att få kontakt. Det vi alla som till exempel försökt komma i kontakt med Bollmora Vårdcentral, som under perioder har varit helt omöjligt.

 I ljuset av detta stör det mig något oerhört att moderaterna i landstinget lägger ned så mycket tid och energi på ideologiska experiment, där pengar slängs iväg till övervinster i välfärden. Att moderaterna i landstinget nu vill privatisera ytterligare ett akutsjukhus är fel fokus. Landstingspolitikerna bör istället ägna sig åt att lösa krisen inom förlossningsvården, väntetiderna på akuten och att många operationer ställs in.

 Samtidigt undrar jag om det nya utspelet om att sälja akutsjukhus inte är ett sätt att sopa katastrofen med Nya Karolinska sjukhuset under mattan. Numera talas det om att sjukhuset kan komma att kosta hela 25 miljarder kronor innan det är färdigt. För samma summa pengar skulle vi kunna bygga tre stycken Burj al Arab, världens lyxigaste hotell som ligger i Dubai. Ett liknande toppsjukhus i Hamburg med ett liknande antal platser kostade en tiondel av priset. Katastrofen som sjukhuset innebär för oss skattebetalare i regionen är enorm.

 På många sätt ska vi vara stolta över den vård och de kommunikationer som Stockholms Läns Landsting producerar. Samtidigt känns det orimligt att så mycket pengar går till dåliga upphandlingar och experimentverkstad

 Som riksdagsledamot och medborgare tänker jag ofta och gärna på den s-ledda regeringens 10 välfärdsmiljarder som innebär ett viktigt tillskott till vår gemensamma välfärd runt om i landet under nästa år. För Tyresös del innebar det nästan 100 miljoner kronor och för landstinget över 1 miljard kronor under 2017. Samtidigt räcker de pengarna inte långt när strumporna på grund av dåliga upphandlingar kostar 6000 kronor paret och Nya Karolinska blir tio gånger dyrare än ett motsvarande sjukhus i Tyskland.

 Så när jag andades in sjukhusdoften på SÖS tänkte jag inte bara på farmors nya höft utan funderade också på det faktum att moderaterna i landstinget nu vill privatisera ytterligare ett akutsjukhus istället för att ägna sig åt att lösa krisen inom förlossningsvården, väntetiderna på akuten och att många operationer ställs in. Det är väl ändå lite sjukt.

 

Märkt , , , ,

En tanke på “Från dåligt till sämre i landstinget

  1. […] har jag skrivit ett antal krönikor på det temat under året, i Tyresö Nyheter. Exempelvis: Från dåligt till sämre i landstinget. Apropå vård, skrev jag en text om kvinnlig könsstympning, vilket jag för övrigt också […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: