Ett domslut – två tolkningar

Den 21:a december, för en dryg vecka sedan, kom EU-domstolen med sitt avgörande i frågan om EU:s frihandelsavtal med Marocko, läs pressmeddelandet här. För den som vill läsa domen finns den att tillgå här. I korta ordalag menar domstolen att avtalet är lagligt, då det inte inbegriper Västsahara, vilket framgår nedan.

it cannot be held that the term ‘territory of the Kingdom of Morocco’, which defines the territorial scope of the Association and Liberalisation Agreements, encompasses Western Sahara and, therefore, that those agreements are applicable to that territory.

Beslutet ligger í linje med vad EU:s generaladvokat sa tidigare i år om att handel med produkter från Västsahara inte omfattas av nämnda frihandelsavtal. Däremot ändras beslut från lägre instans, som förklarade avtalet för ogiltigt, som SVD skrev om häromdagen.

Inte mycket är lustigt med Marockos ockupation av Västsahara, men nog är tolkningarna av domen lite kul. Reuters rapporterade när domslutet kom att

Morocco’s foreign ministry praised the overiding of the earlier ruling and said the court had not called into question the ”legality and legitimacy of Morocco’s international deals” covering the Moroccan Sahara region, the term the kingdom uses for the Western Sahara

Nog är det som sagt lite kul att en dom som refererar till Västsaharas internationella omdiskuterade status, enligt Marocko inte berör om landet kan teckna avtal i områdets namn. Slutsatsen måste väl ändå vara det motsatta. Då domstolen kommer fram till att Kungadömet Marocko inte inbegriper Västsahara.

Framåt blir nu det viktiga att produkter från Västsahara inom ramen för avtalet inte exporteras till EU märkta som marockanska. Detta konstaterade också kloka Julia Finér i SVD i en kommentar till domen.

– Nu gäller det att det säkerställs att västsahariska produkter inte kommer in på den europeiska marknaden märkta som marockanska, vilket hittills har varit fallet, sade solidaritetsrörelsen Emmaus talesperson i Västsaharafrågan, Julia Finér på onsdagen.

En bra debattartikel på detta tema är ”Sverige måste motverka Marockos illegala handel”, bland annat skriven av EU-parlamentariker Jytte Guteland (s).

För den som vill läsa Emmaus Stockholm hela uttalande finns följande pressmeddelande att läsa.

Märkt , , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: