Det stora julmust-testet!

Det mesta som jag skriver om här på bloggen är och kommer vara gravallvarligt. Så vill jag också att det ska vara.

För att balansera allvaret har jag nu tänkt att göra något viktigt, men som inte har med politik att göra. Vad? Ett julmust-test såklart. Få drycker är väl så fantastiska som just julmust. Nu kanske vän av ordning tycker att det är lite sent med ett test i januari, men just nu finns chansen att köpa billig julmust och därmed förlänga julen!

De mustsorter som jag testat är de nio följande sorterna:

 • Apotekarnes julmust (Carlsberg).
 • Julmust. Mora Bryggeri.
 • Gammeldags julmust. Nyckelbryggerier.
 • Julmust. Nygårda (Spendrups).
 • Nygårda julmust ekologisk (Spendrups).
 • Traditionell julmust. Brunneby.
 • Julmust. Premier (Axfood).
 • Julmust ”original” ekologisk. Naturfrisk.
 • Lagrad julmust. Ekfat. Nygårda (Spendrups)

Detta är inget statistiskt urval utan kort sagt, de jag kommit över. Dock tycker jag att de fint representerar viktiga delar av mustmarknaden. Det är ju ändå viktigt att komma ihåg. Julmust är inget larv, utan en viktig del av julfirandet. Testet baseras på tre kriterier: smak, innehåll och utseende och i varje kategori ges poäng i en skala från 1-10. Vid lika poäng avgör smakpoängen förstås.

julmust04

Julmust i mängder

Nu torde det inte vara okänt för någon, men julmust är en riktig sockerbomb. Som en kan se nedan skiljer mängden sig något mellan olika leverantörer, men ingen julmust är ju någon hälsodryck för kroppen, om än för själen. Med det sagt hänvisar jag till en debattartikel om behovet av en sockerskatt, för att döva mitt dåliga samvete för att jag gör reklam för läsk. Innan själva testet kommer först lite tilläggsinfo om respektive nio mustsorter:

Apotekarnes julmust, som produceras för Carlsberg. Är en av de mest klassiska musterna, som omgärdas av den mycket omtalade debatten av hur Apotekarnes egentligen ska uttalas. Jag måste erkänna att jag är en av dem som hela livet uttalat märket fel och sagt ”Apotek-Arnes”. Musten innehåller 8,6g/100ml socker.

Julmust från Mora Bryggeri. Musten ”Moramust” lanserades 2000 av Pehrsgårdens Bryggeri AB. De har idag bytt namn och enligt företagets hemsida har de tillgång till ursprungliga Mora Bryggeri AB:s recept. Hur mycket socker musten innehåller framgår inte, då näringsinnehållet saknas på flaskan.

Gammeldags julmust från Nyckelbryggerierna. Företaget har en fattig hemsida, men å andra sidan en rikt smakande must. Dock finns en spännande artikel från Norrländska Socialdemokraten (NSD) om företaget från 2008, då de hade 100-års jubileum.  Produceras i Älvsbyn i Norrbotten. Innehåller 7,9g/100ml socker och det använda färgämnet är ”sockerkulör”.

Nygårda julmust, som produceras av Spendrups enligt uppgift efter originalrecept från 1910. En klassisk julmust, som tyvärr innehåller hela 9,5g/100ml socker och är därmed någon form av mästare i sockeranvändning. Företaget måste anses vara en av de mest spännande julmust producenterna då de producerar olika former av lagrad must.  Musten får sin kulör från färgämnet är E150c.

Nygårda ekologisk julmust, 2016 är en must som produceras av Spendrups. Musten är en av få ekologiska julmusterna på marknaden. Den innehåller marginellt mindre socker än syskonet ovan, 9,4g/100ml socker och det använda färgämnet är ”sockerkulör”.

Traditionell julmust från Brunneby i Östergötland är ett musteri etablerat 1941. Innehåller 8,5g/100ml socker och det använda färgämnet är ”sockerkulör”.

Julmust från Premier. Premier är Axfoods varumärke för mat och dryck. Även denna julmust innehåller rikligt med socker, 9g/100ml och det använda färgämnet är E150c.

Julmust ”original” från danska Naturfrisk. Innehåller 9g/100ml socker och det använda färgämnet är ”sockerkulör. Musten är dessutom ekologisk.

Lagrad julmust från Nygårda som produceras av Spendrups Som jag skrev ovan måste Nygårda anses vara en av de mest spännande julmust producenterna då de producerar olika former av lagrad must. Just denna är lagrad på ekfat.  Musten får sin kulör från ”sockerkulör”.

julmust02

Brunneby julmust

Betyg (smak, innehåll och utseende):

 • Apotekarnes julmust (Carlsberg), (7+5+9)=21

God, men alltför mycket socker. Etiketten är fantastiskt klassisk. Nära en 10-poängare.

 • Julmust. Mora Bryggeri. (8+5+8)=21

En väldigt god julmust, men lite för fruktig eftersmak. Musten är inte så söt, givet smaken, men avsaknad av näringsinnehåll på flaskan innebär förstås poängavdrag. Etiketten är röd och vit, samt med en tomtig tomte. Mycket fin etikett.

 • Gammeldags julmust. Nyckelbryggerier, (9+6+7=22

En synnerligen god julmust. Mycket bra! Musten innehåller dessutom minst socker av de prövade musterna. Dock är hemsidan fattig och etiketten inte julig nog. Plus för att den är röd-vit.

 • Julmust. Nygårda (Spendrups), (5+4+7)=16

Ok smak. Kombinationen av låg kolsyra och hög sötma är inte optimal.

 • Nygårda julmust ekologisk (Spendrups). (7+6+7)=20

God smak, dock lite okonventionell. Smaken kunde varit mer maltig. Innehållet är sockrigt, men naturligtvis pluspoäng för det ekologiska innehållet. Den grön-orangea etiketten är stilren, även om jag saknar tomtebilder.

 • Traditionell julmust. Brunneby. (8+6+8)=22

En fin must, väldigt god. Innehållet socker är något lägre än de flesta konkurrenter och mängden kolhydrater är lägst av alla undersökta mustsorter.

 • Julmust. Premier (Axfood). (4+5+5)=14

Ingen hit smakmässigt. Bra mängd kolsyra, men med en lite konstig eftersmak, därför bara 4 poäng för smak. Innehåller mycket socker och rätt trist röd förpackning.

 • Julmust ”original” ekologisk. Naturfrisk. (5+6+6)=17

Detta är min danska frus favorit. Det enda problemet är att hon inte tycker om julmust. Naturfrisks julmust ligger nära smaken för julmust, men är alltför fruktig och läskig. Drycken är ekologisk och etiketten fin, där tomten känns klassisk.

 • Lagrad julmust. Ekfat. Nygårda (Spendrups) (9+5+7)=21

Härlig eksmak. Kort sagt, en riktigt god must. Etiketten är stilren, även om jag saknar tomtebilder.

Vinnaren i mitt alldeles egna julmust-test är alltså en norrbottning, Gammeldags julmust från Nyckelbryggerierna med 22 poäng. En mycket värdig vinnare, tätt följd av Traditionell julmust från Brunneby med samma poäng. På tredje plats återfinns Ekfatslagrad julmust från Nygårda. Med dessa ord avrundar jag testet och deklarerar att jag redan längtar till nästa jul.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: