Efter dagar av inställda tåg är det naturligt att fundera över tågen. Fast den viktigaste frågan kanske inte är om tågen går i extremväder, utan om de går när vädret är normalt.
Under många år har kvaliteten på den svenska järnvägen diskuterats. Det är också helt rimligt, då den moderna människan har stora behov av rörlighet. I ett avlångt land som Sverige behöver vi kunna förflytta oss på olika sätt, således måste både flyget och tågen fungera.
Ungefär vartannat år (2012,2015,2017) har BCG gjort ett index över europeisk järnväg. 2017 kom Sverige på sjätte plats och placerar sig därmed bland de bästa länder i Europa, såsom Schweiz, Danmark, Finland, samt Tyskland och Österrike. Samtidigt är detta positivt, men det som tydligt drar ner är punktligheten på tågen. Det ser jag som mycket oroande.
Punktligheten för persontrafik i Sverige är beslutat av Trafikanalys (www.trafa.se), vilket är den myndighet som ansvarar för den officiella statistiken för Sveriges transporter och trafik.
Måttet heter STM(5) (Sammanvägt tillförlitlighetsmått) och innebär att tåg som är mer än fem minuter sena till sin slutstation eller har blivit inställt samma dag eller dagen innan avgång räknas som icke-punktligt.
STM(5) har under de år som detta har varit måttet för punktlighet legat runt 90 %. Det kan å förstone verka högt, samtidigt är det orimligt att var tionde tåg är mer än fem minuter försenat. Detta måste förändras.
Ytterst måste ansvarig hållas ansvariga mot punktligheten. Naturligtvis måste enskildheter tolkas in i statistiken, men svenska tåg måste bli punktligare. Punkt!