Klimatfrågan är fortsatt nr1

Klimatkrisen är fortfarande den viktigaste frågan. Annars finns ingenting!

Under det senaste året har flera viktiga frågor funnits på den politiska agendan. Coronapandemin, välfärden, brottslighet och migration är några exempel.

Dessa frågor är oerhört viktiga, men under alla kriser måste vi komma ihåg att klimatkrisen kan inte vänta. Det innebär att vi samtidigt som vi hanterar nya kriser också ska hantera klimatkrisen. Sanningen är ju att världen står inför en stor mänsklig och miljömässig katastrof på grund av jordens temperaturhöjning. Länge har det först en diskussion kring i vilken mån temperaturhöjningen är människoskapt, men under de senaste åren har de personer som ifrågasätter det faktum att temperaturhöjningen är människoskapt minskat.

När världens länder träffades i Paris i december 2015 enades de om ett globalt klimatavtal. Avtalet stipulerar att den globala temperaturhöjningen skall hållas väl under 2 grader förindustriell nivå med 1,5 grad som mål, vilket bland annat kan läsas i Artikel 2:1:a. (Förenta Nationerna. Parisavtalet. (2015). S. 3.)

I Paris-avtalet åtog sig EU att minska sina utsläpp med 40 %, vilket är ett ambitiöst mål som kräver ett handfast agerande på många plan.

Jag och många med mig är övertygade om att det går att minska växthusgasutsläpp kombinerat med ekonomisk utveckling. Samhällsbygget måste vara hållbart och fossilfritt. Det är mycket bra att regeringen tydligt slagit fast att senast 2045 ska Sverige inte ha några nettoutsläpp av växthusgaser till atmosfären.

En viktig sektor i detta sammanhang är transportsektorn. Där är bränslebytet ett av de viktigaste sätten att minska utsläppen av växthusgaser. Bränslebytet genomförs genom en reduktionsplikt som innebär att drivmedelsleverantörer varje år måste minska växthusgasutsläppen från bensin och diesel genom inblandning av hållbara biodrivmedel.

Detta har stor potential att minska utsläppen av växthusgaser från transportsektorn. Alltså innebär reduktionsplikten att det är möjligt att minska utsläppen från befintlig fordonsflotta. Detta är ett effektivt sätt att minska utsläppen, utan att kostnaderna för bensin och diesel skenar.

Mycket tyder på att detta är rätt väg att gå och jag är glad över att regeringen förbereder ytterligare lagstiftning på detta område, även om vi redan kommit en bit på vägen. Det är glädjande att Sverige ligger i framkant i klimatomställningen, trots detta lyckas inte Sverige minska våra utsläpp som vi borde för att klara uppsatta mål. Reduktionsplikten är en viktig del i detta arbete.

Märkt , , ,

Kommentera