En hård spansk nöt att knäcka

Till jul äter många spanjorer Turron. Jag tar själv alltid chansen att ta mig en bit Turrón när jag är i Spanien. Förutom ätande av Turrón gick spanjorerna också till val den senaste julen, närmare bestämt den 20:e december, 2015. Som de flesta vet har landet inte haft en ny regering sedan dess, då ingen partiledare kunnat uppbringa stöd nog för att bli vald till regeringschef. Kort sagt beror det på att landet alltsedan de första fria valen i slutet av 70-talet och i början av 80-talet alltid har styrts av någon av de två stora partierna, det socialdemokratiska PSOE eller konservativa PP. Så är numera inte fallet sedan två protestpartier växt kraftigt. Det ena är vänsterpopulistiska Podemos och det andra är det liberala mittenpartiet Ciudadanos. Det problem historien av tvåpartisystem nu för med sig är att när inget parti numera får egen majoritet finns ingen tradition att samarbeta mellan partier.

Härom månaden var jag själv i Madrid med min kollega från riksdagen Serkan Köse. Bland annat besökte vi Kongressen och Spaniens motsvarighet till Business Sweden för att diskutera turism och Sveriges potential på området. Dessutom fick vi chansen att besöka de svenska företagen SOBI och iZettle.

20160602 Madrid kongressen

Kongressens plenisal, Madrid

Under resan blottlades hur låst det politiska läget är i Spanien. Med tanke på det turbulenta läget i världen och Brexit omröstningen häromveckan har valet den 26:e juni kommit lite i skymundan.

Nu är valet genomfört, men risken är stor att den politiska krisen fortsätter, ty inget parti har denna gång fått egen majoritet, även om den sittande premiärministern Mariano Rajoy från PP gick fram sedan valet i december, samtidigt som PSOE tappade. Nu när landet i juli närmar sig 80-års minnet av det spanska inbördeskrigets start, tycks landet återigen påverkat av dess historia. Även om inbördeskrigets konflikter inte finns kvar i sin dåvarande form, är landet fortfarande mycket ideologiskt tudelat och misstron mellan olika grupper är relativt stor.

Naturligtvis är det positivt att det finns tydliga konflikter inom politiken och det finns det som sagt definitivt i Spanien. Dock tror jag att det är om möjligt ännu viktigare att politiker i svåra situationer kan lösa problem och kompromissa och det har de ledande politikerna i Spanien ännu inte visat.

Därför hade jag hoppas på att väljarna skulle kräva och premiera samarbete av sina politiker. Samtidigt, som jag skrev ovan, verkar misstron mellan medborgare ibland vara lika stor som mellan de politiska partierna.

Redan idag är förtroendet lågt för politiken i Spanien och om krisen fortsätter torde förtroendet minska ytterligare, därför får vi alla hoppas att den spanska politiken lyckas få fram en regering. Att återigen låta landet gå till nyval skulle kunna bli ödesdigert. Redan nazistpartiet och kommunistpartiet hade under Weimarrepubliken (i Tyskland) som strategi att sträva mot nyval för att undergräva demokratin. Även om det inte är syftet i dagens Spanien finns en risk att det blir effekten.

Märkt , , , , , , , ,

3 tankar om “En hård spansk nöt att knäcka

  1. victor skriver:

    Eso es el mandato del pueblo así lo eligió en democracia se tiene que pactar acuerdos quieran o no quieran o tendrán que ir a pedir rescate como Grecia. El descontento del pueblo Español es la corrupción de algunos funcionarios o los malos manejos financieros que no condujo a un progreso. Es la desconfianza ahora tendrán que ver con los ojos bien abiertos qué proyectos a corto plazo le va a traer dividendos. Claro está que cada partido político va que tener que consultar a sus bases. Y esto conlleva a una recesión y un atraso en su economía.

    • Mathias Tegnér skriver:

      Claro, pero yo creo que esto proceso es mas dificil en un pais, donde se suele tener goviernos con majoria.

  2. […] har skrivit ett antal inlägg kopplat till utrikespolitik, bland annat detta om den politiska situationen i Spanien, ett annat om kuppen mot Dilma i Brasilien och naturligtvis ett antal om det av Marocko ockuperade […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: