Välfärden först

När jag tänker tillbaka på valrörelsen 2022 inser jag att jag saknar valrörelserna runt millennieskiftet där ”vård, skola & omsorg” var sloganer som nästan alla partier anslöt sig till. I det val som nu har utspelat sig var fokuset ett annat.

Jag inser varför och är inte naiv kring detta. Ändå slår det mig att den fråga som flest svenskar tycker är viktigast är sjukvården. Samtidigt saknades sansade diskussioner kring hur sjukvården kan förbättras.

När Sverige har och har haft en extrem situation gällande skjutningar, så är det inte onaturligt att frågan ligger högt på dagordningen. Tyvärr har ju de förebyggande frågorna helt kommit i bakvattnet. Att revorna i välfärden kan hänga ihop med skjutningar tycks vara en provocerande åsikt hos för många.

Budskapsfri valaffisch

Att den socialdemokratiska oppositionspolitiken har välfärden i fokus känns därför självklart, även om frågor om klimat, jämlikhet, brottslighet och företagsklimat är viktiga angränsande frågor. I praktiken har de tidigare socialdemokratiska regeringarna prioriterat välfärden. Genom pandemin säkrade Magdalena Andersson att bortfallen i kommunsektor ersattes med statliga medel. Detta såklart för att värna välfärden!

Denna prioritering måste naturligtvis fortsätta. Därför är det glädjande att satsningen på välfärden ligger fast. Det blev extra tydligt i början av veckan, när Magdalena Andersson och Mikael Damberg höll presskonferens.

Essensen var tydlig: Vi socialdemokrater föreslår ett dubblerat tillskott till de generella statsbidragen jämfört med högerregeringen. Bakgrunden är såklart att det skulle stärka välfärden och innebära fler anställda inom vård, skola och omsorg.

Det är helt avgörande för att landets välfärd ska kunna fungera och säkras när det ekonomiska läget försämras. Välfärden först, kort sagt.

Märkt , , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: