Var ska jag bo någonstans, när jag ska flytta hemifrån?
Det är en fråga många unga, särskilt i Stockholms-regionen, funderar på och ställer sig. Jag ställde en variant på frågan i riksdagen för någon vecka sedan. I statsministerns frågestund frågade jag statsministern vad regeringen gör för att lösa bostadsbristen, se länken nedan? Svaret var glädjande nog att en investeringsstöd för att bygga hyresrätter kommer återinföras. (Det gamla stödet togs bort 2006 av den borgerliga regeringen).
Sedan är det naturligtvis så att ett investeringsstöd inte kommer lösa alla problem. Dock är det ett första viktigt steg.
En viktig roll i detta har Sveriges kommuner. De måste i sin planering ta höjd för den extrema situation som idag råder. De måste också planera, så att marken för att bygga nya hyresrätter inte blir alltför dyr. Vissa kommuner har visat att detta går, andra har det inte.
En annan fundering jag har är om inte byggnation av hyresrätter skulle kunna vara en variabel i det redan ganska komplicerade utjämningssystemet. Det är viktigt att kommunerna i Sverige tjänar på att växa. Så är det inte alltid idag.
http://www.riksdagen.se/Templates/Pages/embedwebtv.aspx?did=H2C120150409sf&start=2671&end=2745
Det finns många alternativ för ungdomar, många pensionärer som behöver hjälp i hemmet i gengäld skulle dela sitt hem eller ett rum för sina studier. I Spanien var det testat och med positivt resultat, kanske i Sverige inom vissa sektor eller kommuner kunde acceptera. Naturligt det beroende på pensionärer och stort deras hus så ungdomar spara din pengar sina rum. Detta projekt skulle sakna komplettera mer tycker jag.
Jag tror aldrig statsministern kommer lyssna. Blir så besviken!
Samtidigt har regeringens politik nu fått igång bostadsbyggandet av hyresrätter. Problemen är fortfarande stora, men vi går åt rätt håll.